Wednesday, December 28, 2011

Cabaran mengajar kita untuk menghargai hidup..

Posted by Cek Aniz at 10:27:00 AM
Assalamualaikum w.b.t.. 
Lama dah rasanya meng'hupdate' blog aku. Meng'hupdate' means update..hehehe..
Dengan ini aku mengisytiharkan yang aku post entry ni bukan dari PC kesayangan aku tapi dekat rumah pakcik aku. So, sekarang ni location aku dekat Bandar Sunway Semenyih. 
Ada viewers yang tinggal kat sini?? Tolonglah komen.. Boleh jadi kawan aku..hekhekhek



Bila hidup tanpa ummi dan abah, barulah aku belajar macam mana nak menghadapi cabaran dalam hidup. Mungkin dulu aku takut dengan cabaran hidup..
tapi, macam yang pakcik aku cakap, "hidup kita tak dapat lari daripada cabaran. Nak tak nak, kenalah hadapi juga. Barulah boleh jadi manusia!" 
hidup mesti kental, beb!

Kat sini aku belajar macam mana nak manage duit dengan baik. 
Aku dah tak terfikir nak beli benda yang bukan-bukan. 
Sekarang baru aku realize,betapa susahnya ummi dan abah nak cari duit untuk memberi keselesaan dan kesenangan hidup untuk aku. 

Sometimes, aku terfikir macam mana dengan kehidupan anak-anak aku nanti? 
Mampukah aku sediakan segalanya untuk anak-anak aku? 
Sekarang, aku terfikir yang wishlist wanita untuk memiliki suami yang baik dan berpendapatan yang lumayan memang sangat relevan! 
Wanita bukan fikir untuk diri diorang tetapi, untuk masa depan anak-anak diorang. 
Tapi, janganlah kahwin sebab harta pulak. Itu belum tentu bahagia. 


Amboi, Pakcik Google memang tak sayang duit sungguh!

Tadi ummi call, then dia cakap yang dia terbayang-bayang aku kat sekitar rumah. 
Atoyaii, ummi buat rasa rindu aku pada dia bertambah-tambah. 
Buat seketika, aku teringatkan sahabat kesayangan aku, Cek Naja. 
Macam mana dia adapt bila ibu dia dah tak ada lagi. Aku belum tentu mampu jadi sekuat dia.

Alhamdulillah, aku seronok kat sini. Semuanya ada depan mata. 
Nak tesco, billion, giant..
McDonald, KFC..kedai mamak Mehraj..semuanya tinggal tunjuk.
Pakcik dan makcik aku memang sporting habis!
Nasib baik aku tak berapa nak pandai main PS 2 pakcik aku..
Kalau tak, dah lama aku lenjan!


Pesanan Penaja:

"Aku rasa janggal sebab orang panggil aku 'Ustazah Anis'..sedap  tak? Ahakss! "


1 Strawberry Utk Dipetik:

Shazlinda said...

nnti balik sini jgn lupa cntct sy au .mish u laa dear :) hope enjoy keje kat sana. papehal call tau .

Cabaran mengajar kita untuk menghargai hidup..

Assalamualaikum w.b.t.. 
Lama dah rasanya meng'hupdate' blog aku. Meng'hupdate' means update..hehehe..
Dengan ini aku mengisytiharkan yang aku post entry ni bukan dari PC kesayangan aku tapi dekat rumah pakcik aku. So, sekarang ni location aku dekat Bandar Sunway Semenyih. 
Ada viewers yang tinggal kat sini?? Tolonglah komen.. Boleh jadi kawan aku..hekhekhek



Bila hidup tanpa ummi dan abah, barulah aku belajar macam mana nak menghadapi cabaran dalam hidup. Mungkin dulu aku takut dengan cabaran hidup..
tapi, macam yang pakcik aku cakap, "hidup kita tak dapat lari daripada cabaran. Nak tak nak, kenalah hadapi juga. Barulah boleh jadi manusia!" 
hidup mesti kental, beb!

Kat sini aku belajar macam mana nak manage duit dengan baik. 
Aku dah tak terfikir nak beli benda yang bukan-bukan. 
Sekarang baru aku realize,betapa susahnya ummi dan abah nak cari duit untuk memberi keselesaan dan kesenangan hidup untuk aku. 

Sometimes, aku terfikir macam mana dengan kehidupan anak-anak aku nanti? 
Mampukah aku sediakan segalanya untuk anak-anak aku? 
Sekarang, aku terfikir yang wishlist wanita untuk memiliki suami yang baik dan berpendapatan yang lumayan memang sangat relevan! 
Wanita bukan fikir untuk diri diorang tetapi, untuk masa depan anak-anak diorang. 
Tapi, janganlah kahwin sebab harta pulak. Itu belum tentu bahagia. 


Amboi, Pakcik Google memang tak sayang duit sungguh!

Tadi ummi call, then dia cakap yang dia terbayang-bayang aku kat sekitar rumah. 
Atoyaii, ummi buat rasa rindu aku pada dia bertambah-tambah. 
Buat seketika, aku teringatkan sahabat kesayangan aku, Cek Naja. 
Macam mana dia adapt bila ibu dia dah tak ada lagi. Aku belum tentu mampu jadi sekuat dia.

Alhamdulillah, aku seronok kat sini. Semuanya ada depan mata. 
Nak tesco, billion, giant..
McDonald, KFC..kedai mamak Mehraj..semuanya tinggal tunjuk.
Pakcik dan makcik aku memang sporting habis!
Nasib baik aku tak berapa nak pandai main PS 2 pakcik aku..
Kalau tak, dah lama aku lenjan!


Pesanan Penaja:

"Aku rasa janggal sebab orang panggil aku 'Ustazah Anis'..sedap  tak? Ahakss! "


 

Teh O Ais Limau Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review